"Debrecen a magyar Liverpool"

1963-ban alakult Debrecen első beatzenekara, a MERCUR együttes. Nem sokkal később követték a példájukat a fiatalok, és sorban alakult a többi zenekar, az Atlantic, Rangers, Rivers, stb. Felsorolni is nehéz lenne őket, de a Rocklexikon menüpont alatt mindegyikről szerepel egy kis leírás. A hatvanas évek második felére már oly sok zenekar alakult, hogy Debrecent a magyar Liverpool néven emlegették. Így utaltak rá, mert az angliai Liverpoolból számtalan beatzenekar pályafutás indult, köztük a Beatles-é.

Az 1960-as évek:

A Mercur után számos együttes jött létre a városban, pezsgő könnyűzenei élet bontakozott ki. Az újdonságot az jelentette, hogy a korábbi tánczenekari összeállítást felváltotta a 3 gitár, dob felállás. A repertoárhoz és a hangzáshoz a korabeli angol és amerikai együttesek zenéje adta a mintát. A zenekaroknak számtalan helyen volt fellépési lehetősége. Szinte minden vállalatnak volt kultúrterme, ami gyakran egy-egy zenekar törzshelye lett: GÖCS - Radax klub (Nyugati utca), KISZÖV (Széchenyi utca), Építők Székháza (Simonffy utca), KPVDSZ (Piac utca), Postás Kultúrotthon (Bethlen utca) stb. Az Arany Bika szálló Bartók termében vasárnap délutánonként "Ötórai tea" elnevezésű össztáncokon a Revü tánczenekar mellett már a beatzenekarok is felléphettek. 1966 őszétől a "Pedi", azaz a Pedagógusok Szakszervezetének Megyei Művelődési Háza lett a Mercur törzshelye a Bethlen utcán. Felkapott hely volt, gyakran előfordult, hogy a közönség nem fért be a terembe. Országos ismeretség szerzésére a különféle beatfesztiválok, és a Ki Mit Tud? kínált lehetőséget. A Mercur együttes az 1968-as Ki Mit Tud?-on a pesti középdöntőig jutott, 1969-ben a salgótarjáni Beatfesztiválon Aranydiplomát kaptak. Néhány zenekar a korszakból: Rangers, Rivers, Red Devils, Junior, Nautilus, Atlantic, Speakers, Albatrosz, Mefisto.

Az 1970-es évek:

Ahogy a ’70-es évekre változott a világ rockzenéje, úgy változott a zenei élet Debrecenben is. A beatzenét egyre inkább felváltotta rock. (A hazai terminológiában a ’80-as évekig minden elektromos gitárra és dobra épülő felállást beatzenekarnak neveztek.) A Jimi Hendrix, Cream, Led Zeppelin és Deep Purple együttesek hangzásvilága jelentette a követendő példát a debreceni zenészeknek. Az évtized vége felé a jazz-rock és a funky is meghatározóvá vált. A Mercur is igyekezett követni a trendet, ők játszottak először Led Zeppelin számokat Debrecenben. 1973-as felbomlásuk talán nem véletlen esett erre az időszakra, a többszólamú énekes beatzene után a blues-alapú, rockosabb zene már más mentalitású zenekart igényelt. A ’70-es évek emblematikus nevei: Color, Lux, Panta Rhei, Astor. A ’60-as években alakult együttesek közül sokan ebben az évtizedben is folytatták pályafutásukat. Mellettük újabb csapatok alakultak, például: Ex, Golf, Koksz, Laser, Pátria, Revolver, Termit, UV, Terra, Vitalis. A klubok továbbra is működtek. A Pediben a Mercur helyét a Lux vette át. Szintén jelentős zenei központtá nőtte ki magát a MÁV Járműjavító Művelődési Háza a Faraktár utcán (röviden „Jármű”), ahová neves pesti zenekarok is eljöttek koncertezni. A debreceni együttesek igazi sikerszériát futottak be, ennek nyitányaként 1975-ben a Lux az Orosházi Beatfesztiválon Aranydiplomát kapott. 1977-ben a Panta Rhei a Ki mit tud? középdöntőjéig jutott, a Color pedig megnyerte a verseny döntőjét. Az Astor számait az „Egymillió fontos hangjegy” című műsorban sugározta a televízió. A Lux 1978-ban a győri Országos Pop–Jazz–Rock Napokon „Az év együttese” címet nyerte el, és a Magyar Rádió közvetítette a koncertfelvételt.