Debreceni Rocklexikon 1963-2000

A Rocklexikon 1964-1990 kiadványt szerkesztette: Váradi Ferenc
Az 1990-2000-es Rocklexikon szerkesztői: Váradi Ferenc, Szabó Krisztina és Bakó Csaba
Az eredeti kiadványokat újragépelte, javította és kiegészítette: Tikász Gergely

MERCUR

1963-72 között az egyik legnépszerűbb együttes volt, egyúttal a legelső beatzenekar Debrecenben. Műsorukat kezdetben főként beat slágerekből válogatták, később saját szerzeményeket is írtak. A Mercur első felállása 1963-ból: Farkas Géza (gitár), Kiss Lajos (dob), Bessenyei György (gitár), Váczi Lajos (gitár).
1965-ben átalakult a zenekar. Bessenyei Mihály szállt be, aki basszusgitáros lett, elsőként a zenekarban. (Az előző felállásban ugyanis még nem volt basszusgitár, a basszust is szólógitáron játszották. Váltakozó szerepben szólóztak, annak függvényében, hogy az adott számnak melyik gitáros tanulta meg a szólóját.) Tagok 1965-től: Bessenyei György (gitár), Bessenyei Mihály (basszusgitár), Tóth Mihály (ritmusgitár), Kiss Lajos (dob). Horváth Ferenc technikus ekkor került a zenekarhoz, és ekkor készítették házilag az első komolyabb erősítőiket is. 1965 szeptemberében a Kossuth Egyetemen rendezték ezzel a felállással az első koncertjüket, nagy sikerrel. 1967-ben Tóth Mihály helyett Rábold Elek „Lexi” lett a ritmusgitáros. Ez a felállás számít klasszikusnak a Mercur együttes történetében. Azokon a fellépési helyeken, ahol zongora is biztosítva volt, Papp Attila, később Fazekas László, majd Fazekas Péter (1968-69) zongorista is csatlakozott a zenekarhoz. Rövid ideig Takács András szaxofonozott (1965 körül). Horváth Ferenc helyett Kálmán József „Sárkány” lett a technikus. Állandó jelleggel az Arany Bika Szálloda Bartók termében, az „Ötórai tea” nevű össztáncokon léptek fel 1965-66 között. Ezeket az alkalmakat a fiatalok Pirítósnak nevezték. (Eredete feltehetőleg: a zenekar a Bika konyhájában ingyen ehetett zsíros pirítóst, ezért emlegethették úgy a rendezvényt, hogy „Ötórai tea pirítóssal”. A Mercurt a szervezők eleinte csak a Revü nevű házigazda tánczenekar mellett engedték fellépni, később már önállóan is.) E mellett egyéb zenés rendezvényeken, szalagavatókon, gólyabálokon léptek fel rendszeresen. A repertoárjukat kezdetben külföldi instrumentális (Shadows, Spotnicks, Duane Eddy), és beat zenekarok (pl. Beatles, Kinks, Dave Clark Five, Searchers) számai alkották. 1968-ra már saját számokat is írtak, magyar szöveggel (Pl. Csúnya lány, Az éjszaka, Mondd meg már, stb. Kb. 30-40 magyar nyelvű számot írtak).
1966 őszétől a Bartók terem után a Pedagógusok Szakszervezetének Megyei Művelődési Házában (röviden Pedi) lett állandó klubjuk. A Mercur 1968-ban indult a Ki mit tud?-on. A helyi selejtezőkön sikeresen túljutva részt vettek a budapesti középdöntőn. Bessenyei Mihály helyett 1969-ben Gombos Géza lett a basszusgitáros. Ezzel a felállással a Salgótarjáni Beatfesztiválon „Aranydiplomát” nyertek, tehát első helyezést értek el. (Itt a koncerten fellépő Deák Klára és Magyar Gabriella énekesnőket is a Mercur kísérte.) Hamarosan Fazekas Péter és Rábold Elek is kiszállt, majd Gombos távozása után visszakerült a Mercurba Bessenyei Mihály (1970). Néhány fellépésre Tikász Sándor (gitár) csatlakozott. Kis híján felbomlott az együttes, de a viszonyok rendeződtek. Trióban zenélt egy ideig a két Bessenyei és Kiss Lajos (1970). Gombos Géza egy év múlva visszatért Bessenyei Mihály helyére, majd Ebergényi László „Bobek” szállt be zongorázni, illetve gitározni. Ebben a formában működött a Mercur együttes a felbomlásáig, ami 1973 elején következett be. A tagok debreceni zenekarokban folytatták zenei pályájukat: Bessenyei György a Luxban, Bessenyei Mihály és Ebergényi László a Csécsei Blues Bakersben, Kiss Lajos és Gombos Géza az Ex-ben.