Debreceni Rocklexikon 1963-2000

A Rocklexikon 1964-1990 kiadványt szerkesztette: Váradi Ferenc
Az 1990-2000-es Rocklexikon szerkesztői: Váradi Ferenc, Szabó Krisztina és Bakó Csaba
Az eredeti kiadványokat újragépelte, javította és kiegészítette: Tikász Gergely

Panta Rhei

A KLTE házi zenekaraként 1973-ban alakult. Tagok: Szalay Sándor (gitár), Béke Csaba (dob), Szalay András (basszusgitár), Matolcsy Kálmán (billentyű), Nagy József (fuvola). Egyetemi rendezvényeke léptek fel, olyan együttesek szerzeményeit játszották mint a Nice, Yes, King Krimson. 1975-ben sikerrel szerepeltek az orosházi és győri amatőr fesztiválokon, s a szakmabeliek meglepetésére Bartók átiratokat (Paprikajancsi, Kvartok, Táncszvit) mutattak be. ’76-tól rendszeresen részt vettek jazz rendezvényeken is. Elkészítették Hacsaturján Kardtáncának, és Grieg Peer Gynt-jének feldolgozását, utóbbiról tévés felvétel is készült, melyet az ELTE 50 tagú kórusával rögzítettek. A Panta Rhei nem idegenkedett a zenei kísérletektől, közös koncertet adtak a Motolla népi zenekarral, vagy a Bakfark évforduló alkalmából Benkő Dániellel és a Bakfark Consarttal.
1976-ban csatlakozott Ács Enikő, aki a folkzene stílusjegyeit vitte a Panta Rhei zenei világába. E sokrétű tevékenység mellett mindenekelőtt az elektronikus effektusok, zörejek, hangok dramaturgiai alkalmazásával kísérleteztek. 1977-ben a Ki Mit Tud?-on az elődöntőig jutottak el, még ebben az évben lemezfelvételt készítettek Bartók átiratokból. Már a borítót is kinyomtatták, ám ifj. Bartók Béla (az albumot meg sem hallgatva) tiltakozott a felvételek megjelenése ellen, S a Hungaroton kénytelen volt bezúzni a már kész hanglemezeket. A sorozatos kudarcok után 1978-ban kompromisszumként született néhány nem igazán a PR valódi arcát bemutató felvétel (Pogácsalány, Csendes dal, Mandarin).
Az MHV ragaszkodott hozzá, hogy hagyjanak fel eredeti elképzeléseikkel és készítsenek az elvárásoknak megfelelő (populáris) lemezt. E koncepció jegyében csatlakozott az együtteshez Laár András énekes, gitáros. Az alapító tagok közül már hiányzott Béke Csaba és Nagy József, az új dobos Schmidt András. Az 1981 tavaszán megjelenő Panta Rhei lemez csalódást keltett a zenekar régi híveiben, ahhoz túlságosan differenciált, igényes volt, hogy sláger lehessen, de valódi művészi élményt sem volt képes nyújtani a hallgatóknak. Nem sokkal később Laár távozott a KFT-be, majd néhány koncert a ’80-as évek elején és szép csendben eltűnt a jobb sorsra érdemes Panta Rhei. Később a Szalay testvérek nevével találkozhattunk olykor a hazai zenei életben. Elektronikus effekteket készítettek a Pszyché című Bódy Gábor filmhez, közreműködtek nagylemezek elkészítésében (Presser Gábor, Omega, Benkő László), és szerepeltek az Omega 20 éves jubileumi koncertjén is.

2018-ban egy rövid időre feléledt a zenekar. Korábbi tagokkal, valamint fiatal zenészekkel kiegészülve adtak koncertet az A 38 hajón és Debrecenben a Kölcsey Központban. Az A 38-on készült koncertfelvétel elérhető a youtube-on is: Panta Rhei Live A 38 Free

A zenekar honlapja, ahol szerzeményeiket is meg lehet hallgatni: Panta Rhei