Made in Debrecen fesztivál

2022. március 26-án délután 3 órai kezdettel egy különleges esemény lesz Debrecen zenei életében. Több helyszínen lépnek fel debreceni zenekarok. Bővebb tájékoztatás az esemény facebook oldalán itt: Made in Debrecen fesztivál

   

 

Hamarosan! Poptörténeti emlékpont lesz a "Hullaházban"

Novemberben poptörténeti emléktáblát avatnak a Klinika Egyetemi Klubban, immár a harmadikat a városban. Korábban "Hullaház" néven emlegették a helyet, a mellékelt cikkből kiderül miért: Hullaházból lett Debrecenben rockfellegvár  

 

Az emléktábla avatás időpontja: 2019. november 28. csütörtök, 17 óra

Helyszín: Klinika Egyetemi Klub (Nagyerdei körút 98.)

A helyszínt bemutatja: Váradi Ferenc rádiós szerkesztő, műsorvezető

Avatóbeszéd: Jantyik Zsolt énekes, közművelődési szakember és Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője

Közreműködik a Debreceni Rocksuli

 

Poptörténeti emlékpont avató a Nagyerdei Szabadtéri Színpadnál

A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon egykor fellépett rengeteg pop- és rockegyüttes, valamint zenészek tiszteletére emléktáblát avattak a létesítmény egyik bejáratánál. Az eseményről részletes beszámolót olvashatnak és további képeket találhatnak ebben a híradásban: Poptörténeti emlékpontot avattak  2018. október 5.

 

 

 

Laser és Termit koncert

Szinte még fülünkben cseng a Panta Rhei együttes koncertje, de ismét nagyszerű '70-es évekbeli debreceni rockbandák fellépésére hangolódhatunk. A Laser és a Termit együttes tagjai elevenítik fel a régi szép időket, amikor még a Postás Klubban nyomták a rockot a fiataloknak.

Időpont: 2018. május 21, 19 óra

Helyszín: Sikk klub, Debrecen

Az esemény facebook beharangozója: Termit és Laser koncert

    

 

Panta Rhei koncert

Feléledt a '70-es évek legendás együttese, a Panta Rhei. Debrecenben alakultak, de országos ismeretséget és elismertséget már Pesten szereztek maguknak. Az alapító tagok közül a Szalay testvérek - András és Sándor - alakították újra a zenekart, és most Debrecenben is fellépnek. Vendégük lesz Ács Enikő (ének), Nagy József (fuvola) és a szintén debreceni származású zenész, Felkai Miklós (gitár).

Időpont: 2018. április 21. szombat, 19 óra

Helyszín: Kölcsey Központ

Bővebb információ és jegyárak a Kölcsey Központ honlapján olvashatók: Pantha Rhei - Kölcsey Központ

Az esemény facebook oldala: Panta Rhei koncert

Az M2 Petőfi televízió A38 hajón rögzített felvétele megnézhető online a képre kattintva:

Frissítés! A koncertről született újságcikk és a galériája sok képpel elérhető a linken: Két órányi lebegés Debrecenben

Frissítés 2. (2018. október) Az A-38-as koncert felvétele: Panta Rhei az A 38 hajón

 

Újabb zenekarok a Rocklexikonban

Honlapunk Rocklexikon pontja folyamatosan frissül. Amint újabb információk érkeznek zenekarokról - beleértve fényképeket, vagy pontosított tagnévsort - frissítésre kerül a leírásuk. Ölveti László például új adatokat küldött zenekarairól, de nagy segítséggel szolgált Pércsi Sándor is a vele működő bandákról. Természetesen az idáig nem szereplő zenekaroknak új szócikk készül. Ilyenek például a Centrál, D-Vitamin, Futótűz, Katvanhoe. Biztatunk minden kedves látogatót, hogy a megadott e-mail címünkre küldjenek leírásokat, fotókat.

Figyelmükbe ajánljuk továbbá az Anekdoták menüpontot, ahol humoros emlékeket osztunk meg. (2017. 11. 17.)

 

Arc-Pirítós emléktábla?

2017. március 10-én a Cseh Tamás Program Poptörténeti emléktáblája került felavatásra az Arany Bika Szálló Bartók termének bejárata mellett. Az avatáson összegyűltek a korabeli zenészek, és egy kis blues zene kíséretében nosztalgiázhattak a régi időkről. Aztán meglátták a tábla szövegét... "Játszottak itt a nagy budapesti bandák, az Illés és az Omega például, de felléptek a kor világsztárjai is, mint a Nashville Teens."

Álljon itt az egyik résztvevő, Tikász Sándor (LUX együttes) véleménye, aki sokat járt közönségként és fellépőként a Bikában: 

"Méltatlannak tartom, hogy pont azok a zenekarok nincsenek megemlítve név szerint - Mercur, Rivers, Rangers, Revü stb. - akik hétről-hétre itt szórakoztatták a debreceni fiatalságot. Helyettük azok a pesti bandák vannak kiemelve, akik egyébként is a figyelem középpontjában voltak. Nem elég, hogy az ország Pest-központúsága miatt miatt a vidéki zenekarok nem érvényesülhettek, most még az emléktábláról is kiszorították őket. A Nashville Teens valóban etalon volt, a pesti "sztárcsapatokhoz" képest egészen más színvonalat képviseltek. Fellépésük a korszak egyik fénypontja volt, de rajtuk kívül járt még itt pár "nyugati" banda (pl. Flowerpot Men). A Pirítós a Bartók termi össztáncok elnevezése volt, a Bartók teremben fellépő pesti zenekarok nem a Pirítós rendezvényein léptek fel.

A táblaavatás szervezőinek jobban át kellett volna gondolniuk a feliratot. A QR kóddal elérhető Internetes hivatkozáson bizonyára részletesebb leírás olvasható, de azt nem minden látogató tudja megnézni. Szomorú aktualitást adott az eseménynek, hogy Pipó Imre, a Rivers együttes egykori énekese a napokban hunyt el. Az egybegyűltek rá is emlékeztek.   

Az avatáson készült fényképeket megtekintheti galériánkban: Emléktábla avatás - Pirítós

Újságcikk az eseményről: Emléktábla a beatmozgalomnak

Cikk a beatkorszak.blog-on: Pirítóskenyér és pirulós lányok (Mod.: 2017.05.14. - A cikk dátuma március 10. Sokkal több információt tartalmaz, mint az emléktábla.)